Sosyal Medya

Güncel

Pompeo, Türkiye’nin Afrin merkezini ele geçirdiği haberinden sonra ilk kez bakanlığa gitti

Haber Türk yazarı Serdar Turgut Afrin operasyonun ABD'deki yansımalarını kaleme aldı.



Yazının İlgili Kısmı

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’na adaylığı açıklandıktan sonra Foggy Bottom’daki bakanlık binasına hiç uÄŸramayan CIA Direktörü Mike Pompeo, Türkiye’nin Afrin merkezini ele geçirdiÄŸi haberinden sonra ilk kez bakanlığa gitti.

Bu iki geliÅŸme arasında baÄŸlantı olup olmadığı resmen bilinmiyor ama Pompeo’yu tanıyan bazı kaynaklar onun dışiÅŸleri bakanlığına ilk gidiÅŸ zamanlamasının pek de rastlantı olmayacağını söylüyor. Çünkü Pompeoyönetim içinde, bölgede Türkiye etkinliÄŸine karşı bir ÅŸeyler yapılmasını savunan grubun en etkili isimlerinden biri.

Pazartesi öğle saatlerine doÄŸru gerçekleÅŸen bu ziyarette Pompeo’nun, yanına gelen dışiÅŸleri bakanlığı bürokratlarına, “Bakanlıkta artık iÅŸler eskiden olduÄŸu gibi olmayacak, ÅŸimdi deÄŸiÅŸim zamanı” dediÄŸi de aktarılıyor. Bunun sadece Amerika’nın Türkiye politikasıyla ilgili olmadığı, ama Türkiye’nin de listenin baÅŸa yakın bölümünde bulunduÄŸu bir “dışiÅŸleri sorunlar listesi” düşünülerek söylendiÄŸi kesin gibi. Bu arada Pompeo, resmen atanmamış olsa dahi kendinden önce alınan bazı atama kararlarını da ÅŸimdiden bloke etti.

Pompeo’nun dışiÅŸleri bakanlığındaki politika üslubu, ilk kez Münbiç’e yönelik Amerikan yönetimi tavrında test edilecek.

ABD-YPG Ä°LÄ°ÅžKÄ°SÄ°

Yönetimin her birimindeki her düzeyden insanlar, YPG’nin umulduÄŸu gibi çıkmadığını, sanıldığı gibi etkin bir saha gücü de olmadığının görüldüğünü söylemeye baÅŸladı.

Washington’daki PYD/YPG temsilciliÄŸinden ise her gün kızgın sesler yükseliyor. Afrin’de olan bitene Amerika’nın hiç ses çıkarmamasına kızan PYD’liler, Amerikalıların “Ama orası bizim sorumluluk alanımız deÄŸildi. Afrin’den sorumlu olan Ruslar” sözlerine de kulaklarını kapatıyor. Buradaki temsilciliÄŸe Rakka’dan gelen kızgın talimatlar doÄŸrultusunda, temsilcinin arasının Amerikan yönetimiyle hayli soÄŸuk olduÄŸu görülüyor.

YPG ile Amerika’nın sahadaki iÅŸbirliÄŸini oluÅŸturmak için perde arkasında çok çalıştığı söylenen CIA’nın başındaki Pompeo’nun, ÅŸimdi dışiÅŸleri bakanı olarak üzerinde soÄŸuk rüzgârlar esen bu iliÅŸkiyi tekrar kurmak için çaba gösterebileceÄŸi söyleniyor.

ANLAÅžMA METNÄ° VAR MI?

Rex Tillerson, dışiÅŸleri bakanıyken Ankara’da 3.5 saat CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, ertesi gün de DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸluile görüşmüştü. Bu görüşmelerin sonucunda üzerinde hemfikir kalınan anlaÅŸma ilkeleri (anlayış) belirlenmiÅŸti.

Buna göre Münbiç’teki YPG güçleri, Amerika ve Türkiye’nin ortak denetiminde oradan çıkarılıp Fırat’ın doÄŸusuna götürülecekti.

Münbiç’in yönetimi için Amerika’nın baskısıyla oluÅŸturulan Münbiç Askeri Konseyi’ne YPG varlığı yerine Türkiye’nin kontrolündeki yerel unsurlar gelecek ve ÅŸehir bu yeni düzenle yönetilecekti. Türkiye ile Amerika garantör ülkeler gibi ortak davranacaklardı.

Tillerson görevden alınmasaydı DışiÅŸleri Bakanı Ã‡avuÅŸoÄŸlu hafta başında Washington’a gelecek ve bunun uygulanma tarihlerini tespit edecekti. Ancak ÅŸimdi Pompeo henüz resmen göreve baÅŸlamadığından ve bu geçiÅŸ döneminde Ankara’da saÄŸlanan anlayış varmış gibi davranılmadığından açıkçası ne olacağı da pek belli deÄŸil.

Washington’da Pompeo’nun bakanlığı resmen devralmasının nisan ayı sonuna sarkabileceÄŸi, bu yüzden Münbiç konusunun acilen görüşülmesi için bürokratlar arasında üst düzey bir toplantı düzenlenebileceÄŸi vurgulanıyor.

GENERALLERÄ°N TAVRI

Bu arada Münbiç’teki Amerikan özel kuvvet “gözlemcilerinin”komutanları, “Bize ateÅŸ açılırsa savaÅŸmaya hazırız” mesajlarını yönetime yollamayı sürdürüyor. Meselenin bu aÅŸamaya geleceÄŸini çoÄŸu insan düşünmese de askerlerin baÅŸka türlü konuÅŸmaya imkânları bulunmadığı belirtiliyor. Komutanlar bu tür mesajlarını, Deyrizor’da yaÅŸananları hatırlatarak güçlendirmeye çalışıyor. Daha önce Deyrizor’da bulunan YPG güçlerine rejim askerleri yaklaşınca bunlar Amerikan saldırısıyla vurulmuÅŸtu.

Yazının Tamamı İçin Haber Türk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.